فهرست مطالب

پژوهش های انسان شناسی ایران - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1394)

نشریه پژوهش های انسان شناسی ایران
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/24
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سیدمحسن حبیبی، مریم امیری صفحات 9-30
    در سال های اخیر هم زمان با از دست رفتن کارایی ساختارهای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی شهر، بحران های شهری با مطالبات شهروندی رخ نشان می دهند و از «حق به شهر» سخن می رود. حق به شهر ابزار مفهومی مناسبی را برای نقد وضع موجود شهرها فراهم می آورد. موضوع حق به شهر هم موضوع شهر موجود است، شهری که هست و هم موضوع شهر مطلوب، شهری که باید باشد. مقاله خاستگاه فلسفی این مفهوم را از دیدگاه واضع آن، هانری لوفبور واکاوی می کند. او بر این باور است که انباشت سرمایه در جوامع سرمایه داری معاصر، از طریق شهری شدن اتفاق می افتد و هم زمان نظارت بر و مراقبت از شهر از شهروندان گرفته و منافع حاصل از شهری شدن به نفع سرمایه (دولتی یا خصوصی) مصادره می شود. حق به شهر به طور عام درصدد پس گرفتن نظارت بر و مراقبت از شهر و استفاده از منافع شهری شدن سرمایه است. امروزه حق به شهر موضوع جنبش های اجتماعی و اصلاحات قانونی بسیاری در سراسر جهان شده است که به چند تجربه عملی در این زمینه نیز اشاره می شود. تجاربی که نشان می دهد حق به شهر خواسته ای مدنی و قانونی است. از این سبب شاید بتوان گفت که برخی شکست های برنامه ریزی شهری در ایران به دلیل نشناختن حق به شهر است. در بازخوانی متن هانری لوفبور درباره حق به شهر مواردی فهرست مطرح می شوند که به طور خلاصه و جامع این مفهوم را پوشش می دهند.
    کلیدواژگان: تولید فضا، تهران، حق به شهر، فضای انتزاعی، فضای دیفرانسل، هانری لوفبور، دیوید هاروی
  • ناصر فکوهی، علیرضا امیری صفحات 31-50
    در جوامع امروز اوقات فراغت به عنوان یکی از مولفه های مهم سبک زندگی و بستری برای تعامل و جامعه پذیری کنشگران اجتماعی مورد توجه است. در این چشم انداز به فضاهای اجتماعی به عنوان نمادهایی برای سرزنده بودن و مکان هایی برای هم جواری های لذت بخش شهروندان نگریسته می شود. پژوهش این مسئله را بر مبنای راه رفتن فراغتی در فضاهای عمومی شهر از منظر بدنمندی مورد بررسی قرار می دهد تا فهمی از چگونگی و سازوکارهای روابط فرهنگی و اجتماعی یک فعالیت فراغتی مشارکتی به دست آورد. با چه سازوکارهایی در روابط فرهنگی و اجتماعی میان بدن های فردی و اجتماعی، کنشگران به همگرایی و واگرایی در راه رفتن فراغتی خود سوق می یابند؟ موقعیت های مقطعی و اجتماعی این همگرایی ها و واگرایی های در حرکت به چه صورت است؟ آیا فضاهای عمومی امروز شهر تهران بستر مناسبی برای راه رفتن فراغتی شهروندان خود فراهم می کنند؟ میدان مطالعه این پژوهش محله شهرک غرب است. با توجه به مفهوم بدن مندی، فراغت و موقعیت مندی و با بررسی چگونگی ضرب آهنگ های راه رفتن و اداهای بدن از خلال موقعیت ها و میان کنش های افراد در دو سطح بدن فردی و بدن اجتماعی ملاحظه می شود که میان کنش های بدن مند افراد در فضاهای شهری در موقعیت های اجتماعی به سمت واگرایی در حرکت جهت گیری دارند و خصلت ارتباطی ضرب آهنگ های راه رفتن تحت تاثیر مخاطرات محیط به سمت اغتشاش و گسست میل می کند. این امر یک شرایط آسیب شناختی ایجاد کرده است که مولفه های فراغتی کنش پرسه زنی و تجربه سرخوش بودن بدن فرد در حرکت تحت تاثیر آن قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: انسان شناسی بدن، انسان شناسی شهر، اوقات فراغت، بدن اجتماعی، راه رفتن فراغتی، ضرب آهنگ
  • مریم ارمغان صفحات 51-73
    معنا، مدلول و مضمون هر چیز است و تداعی ای که در پس آن برای ذهن ایجاد می شود. هدف پژوهش حاضر، یافتن معنای خانه و مولفه های شکل دهنده آن در زندگی روزمره زیست کنندگان خانه است. مقاله حاضر سعی دارد بر همین مبنا و با مطالعه خانه های بازنمایی شده در چهار فیلم سینمایی مربوط به تهران که طی سال های 1391-1387 در شبکه سینمای خانگی توزیع شده اند، فرآیند معناسازی برای خانه و مولفه های اصلی آن را استخراج کند. به این منظور، فیلم های «سر به مهر»، «حوالی اتوبان»، «سعادت آباد» و «اینجا بدون من» انتخاب و با روش گراندد تئوری، مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج پژوهش، گویای آن است که نظام معناساز برای خانه، در تجربه تهران روایت شده در فیلم ها متشکل از پنج مولفه «ادراک حسی»، «نشانه ها و نمادها»، «روابط اجتماعی»، «مالکیت» و نیز «کالبد» است. فضا زمانی معنای خانه را می پذیرد که اولا، واجد ارتباطاتی با مولفه های مذکور باشد و دوما این ارتباط، در اشکال مثبت و نه نابهنجار آن تجربه شود. پژوهش همچنین گویای آن است که در نظام ارائه شده، روابط اجتماعی و کیفیت آن، بیش از سایر مولفه ها در فرآیند معناسازی برای خانه ایفای نقش می کند. این روابط چه در قالب مناسک و چه در قالب الگوهای زندگی روزمره می توانند معنا را برای خانه، ایجاد و در آن انباشت کنند. در مقابل، نقش کالبد معمارانه، کمتر تصویر شده و تاکید به جای فضای ثابت بر فضاهای نیمه ثابت است.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، تهران، زندگی روزمره، فضای خانگی، فیلم سینمایی، نظام معناساز، معماری
  • اصغر ایزدی جیران صفحات 75-98
    انسان شناسی رنج، جریان قوی درد، زوال زندگی، ساختار محروم کننده، سوژه تضعیف
    هدف از این پژوهش آن است که بتوان که با توسل به انسان شناسی رنج زندگی های رنج مند، شکسته، کاهیده، خردشده و له شده را با تکیه بر پرسه هایی در تجربه کار میدانی به نثری رنج مند بیاید. انسان شناسی رنج در باب اعتیاد حداقل باید چهار ویژگی داشته باشد: 1) ضد تقلیل به معتاد، 2) اولویت تجربه زیسته در زندگی شخص، 3) به نقد کشیدن ساختارهای اعتیادآور و 4) تعهد اخلاقی با رابطه ای شفقت آمیز نسبت به دیگری. محله لب خط تهران انباشتی است از انسان های بسیار با رنج های بسیار، دارای فضاهایی با اتمسفرهایی از اعتیاد، درگیری و تعفن. انسان های لب خطی، انسان هایی هستند مهاجر از جاهای دیگر ایران به قصد کسب درآمد در تهران، اما گرفتارشده در تخدیر و تحقیر، غرق شده در تعفن و تنزل، اسیرشده در بیماری و بیچارگی. در انسان نگاری تصویرهایی از کوچه ها و تصویرهایی از اتاق ها را با لحظاتی از زندگی چند نفر لب خطی در قطعه ها و پاره های نوشتاری همراه خواهم کرد. در نهایت با خلق مفهوم جریان قوی درد سیاست های کلان، خرد و شخصی را که در کار به زوال کشاندن زندگی یک لب خطی هستند ترسیم می کنم. هدف از این فرایند همدردی، مستندسازی و نقد است.
    شده. لب خط.
    کلیدواژگان: انسان شناسی رنج، جریان قوی درد، زوال زندگی، ساختار محروم کننده، سوژه تضعیف شده، لب خط
  • ستار پروین، عبدالحسین کلانتری، علیرضا مرادی صفحات 99-116
    هدف اصلی حمل ونقل ایجاد امکان جابه جایی و دسترسی برای انسان ها و کالاهای ساخته شده توسط آنها و همچنین کالاهای مورد نیاز آنها است؛ حمل ونقل در جوامع امروزی بیش از اینکه یک مسئله فنی و مهندسی باشد، یک مسئله اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی محسوب می شود. مطالعه حاضر به بررسی زندگی روزمره شهروندان تهرانی در مترو به عنوان یک فضای اجتماعی می پردازد. روش تحقیق شامل روش اسنادی و روش شناسی مردم نگارانه و تاکید نظری بر رویکرد زندگی روزمره و تغییرات مترو در زندگی روزمره افراد استفاده کننده است. واقعیت احداث و ورود مترو به درون یک شهر، چیزی بیش از یک وسیله صرف حمل ونقل است که می تواند مزایای زیست- محیطی، اقتصادی و روانی زیادی در بر داشته باشد، مترو علاوه بر همه اینها تغییرات اجتماعی بنیادینی در رفتار، کردار و شیوه های انجام کارهای روزمره ما دارد و به شکل بنیادی تری، حتی فضای هندسی شهری و مفاهیمی مانند نزدیک و دور را هم تحت تاثیر قرار می دهد، ارزش مکان ها و قیمت املاک را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد و حرکت جمعیت های انسانی در درون شهرها را به شدت متاثر می سازد. نتایج تحقیق نشان می دهد که مترو علاوه بر ابعاد روانی، زیست محیطی و اقتصادی، دارای بعد اجتماعی و فرهنگی است که در تجربه زیست افراد در زندگی روزمره در کلان شهر تهران نمایان می شود. بر این اساس، مترو سبب تغییراتی در زندگی روزمره افراد شده است از آن جمله می توان بر کوچک شدن تهران، انتقال تهران به زیرزمین- شکل گیری فضایی برای روابط اجتماعی- و کسب درآمد برای عده ای و همچنین وجود آسیب های اجتماعی متعدد اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تهران، روش شناسی مردم نگارانه، زندگی روزمره، حمل ونقل عمومی، مترو
  • مهرنوش حسن زاده، حسین سلطان زاده*، منوچهر طبیبیان صفحات 117-137
    احیا و بازآفرینی بافت های تاریخی سال ها است که به عنوان یک مسئله اساسی در حرفه های مرتبط مطرح است و نظریه های مختلفی بر مبنای شرایط و تجربه های گذشته وجود دارد. عدم شناخت و تحلیل صحیح از روابط میان عوامل مختلف، نبود اطلاعات دقیق، نداشتن درک مناسب از شرایط ویژه و چگونگی فرایند فرسودگی بافت های تاریخی را می توان از دلایل اصلی شکست بسیاری از طرح های مرمت شهری دانست؛ بنابراین نخستین و مهم ترین گام شناخت صحیح متغیرها و چگونگی تاثیر آنها بر یکدیگر است. در این پژوهش به بررسی تحلیلی چگونگی تاثیر فناوری حمل ونقل شهری بر شکل و فعالیت بافت های تاریخی با تاکید بر گسترش پیاده مداری پرداخته می شود. پژوهش حاضر بر آن است تا با بررسی منطقی از روابط و چگونگی تاثیر متغیرهای مستقل شکل و فعالیت بافت های تاریخی بر متغیر وابسته شبکه حمل ونقل شهری به ارائه الگویی مفهومی دست یابد تا از آن دریچه افزایش انگیزه شهروندان در جذب به درون بافت و افزایش پیاده مداری را در بافت ایجاد کند. پرسش اصلی پژوهش این است که ویژگی های بافت به صورت عام و بافت های تاریخی به صورت خاص چگونه در معرض تغییرات فناوری حمل ونقل شهری هستند؟ روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش بر پایه مطالعات نظری و بررسی نمونه های موفق جهانی در زمینه ارتقاء پیاده مداری در بافت های تاریخی به منظور تحلیل بافت تاریخی منطقه 12 شهرداری تهران بوده است. نتایج بیانگر آن است که افزایش تراکم، قطعات ریزدانه، کاربری مختلط، خرده فروشی، افزایش جزئیات طراحی مسیرهای پیاده و کاهش عرض معبر به تقویت پیاده مداری در بافت های تاریخی کمک می کند.
    کلیدواژگان: بافت کالبدی، پیاده مداری، تهران، حمل ونقل شهری، محلات تاریخی
  • سید حسن حسینی، مارال لطیفی صفحات 139-162
    تصمیم افراد به زندگی مستقل از خانواده و عملی کردن آن، در سال های اخیر به یکی از فرایندهای برجسته و قابل اعتنا در شهرهای بزرگ ایران تبدیل شده است؛ طبق آمار غیررسمی اعلام شده از سوی مدیرکل فرهنگی سازمان ملی جوانان در شهریورماه سال 90، حدود 27 درصد جوانان در کلان شهرهای کشور زندگی مستقل از خانواده دارند، این نرخ در تهران به 30 درصد می رسد و این آمار در حال افزایش است. تحقیق منتهی به این مقاله به مطالعه ابعاد گوناگون این سبک زندگی با استفاده از گراندد تئوری پرداخته و در پی ارائه توصیفی فربه از آن بوده است. در این کار کوشیده ایم با استفاده از فن مصاحبه به دیدگاه های افرادی که این نحو زندگی را در پیش گرفته اند نزدیک شویم و به تاریخچه زندگی آنان دست یابیم تا نحوه هویت یابی، استراتژی های مختلف افراد و خانواده ها در مواجهه با مسائل زندگی مستقل، جریان های منتهی به آن و عوامل تاثیرگذار بر این اقدام را شناسایی کنیم. در این کار در مرحله کدگذاری محوری با استفاده از خانواده کدگذاری معرفی شده توسط استراس و کوربین، زمینه ها، علل، استراتژی ها و پیامدهای زندگی مستقل از خانواده را از مصاحبه ها استخراج کردیم و با وام گرفتن از خانواده های کدگذاری دیگر، مرحله انتقالی و عناصر هم نشین با این نحو زندگی را نیز نشان داده ایم. در پایان در مرحله کدگذاری انتخابی سه خط روایی مختلف را با محوریت استقلال و تاثیرگذاری جدی شهر تهران از خلال مصاحبه ها تشخیص داده و ذکر کرده ایم.
    کلیدواژگان: استقلال از خانواده، جامعه شناسی خانواده، گراندد تئوری، مطالعات جوانان، مناسک گذار، نظریه مبنایی
  • مهرداد جواهری پور صفحات 163-182
    هدف این مقاله بررسی شکل گیری و روند تحول محله خاک سفید به مثابه بازار غیررسمی زمین و مسکن و همچنین تحلیل حق به شهر در محله های فرودست شهری است. این بازارها یکی از منابع رایج تامین مسکن و دسترسی به خدمات برای گروه های کم درآمد در بسیاری از نقاط شهری بزرگ کشورهای توسعه یابنده است و اکنون از آنها با عنوان محله های فرودست شهری نام برده می شود که تحت تاثیر توامان شهری شدن فقر (فقر شهری) و سیاست های ناکارآمد توسعه شهری شکل می گیرند. ساخت یابی این محله ها ناشی از آنها کیفیت نازل واحدهای مسکونی از یک سو و کمبود یا نامطلوب بودن سطح خدمات شهری موجود است و از سوی دیگر وضعیت مبهم حقوقی مالکیت زمین و واحدهای مسکونی که گاهی متاثر از تصرف عدوانی است و مانع از سرمایه گذاری و رونق اقتصادی در این محله ها و در نتیجه بهسازی کالبدی ساختمان ها نیز با مشکل مواجه می شود. تداوم این وضعیت هم به درهم ریختگی کالبدی و گسست آن از کل شهر و موضوع بافت های فرسوده شهری برای تخریب و نوسازی شهری می شود. خاک سفید در سه دهه گذشته شکل های گوناگونی از بازار غیررسمی زمین و مسکن را تجربه کرده است که از تصرف عدوانی اراضی وقفی و دولتی آغاز شد و تفکیک واحدهای مسکونی موجود و استفاده مشترک از خدمات شهری و توسعه عمودی به شکل پشت بام سازی از جمله واپسین تحولات آن محسوب می شود.
    کلیدواژگان: : اراضی وقفی، بازارهای غیررسمی زمین و مسکن، تصرف عدوانی زمین شهری، تهران، خاک سفید، شهر، فقر شهری، محله های فرودست شهری
  • جبار رحمانی، یاسمن فرحزادی صفحات 183-200
    سفره های نذری، گونه ای از آیین های اسلامی- ایرانی است که صرفا در میان زنان و توسط آنها و عموما در فضاهای خانگی و در برخی موارد خاص نیز در مسجد، حسینیه، و امامزاده ها برگزار می شدند. سفره های نذری، بنا بر یک نذر توسط کسی که بانی نامیده می شود شروع و توسط جماعت آیینی اجرایی می شوند. آنچه اهمیت دارد مسئله محوری نسبت این سفره ها با ساختارهای اجتماعی مسلط و مقوله عاملیت زنانه است. برای پاسخ دادن به این مسئله، به روش مردم نگاری، برساخت اجتماعی گونه خاصی از آیین های زنانه به نام سفره نذری در تهران بررسی خواهد شد. پروبلماتیک اصلی این مقاله، چگونگی تجلی عاملیت زنان در زمینه این جماعت آیینی است. اجتماع آیینی زنانه در سفره های نذری، شبکه ای از پیوندهای اجتماعی را ایجاد می کند که در حل بحران ها و مسائل زندگی زنان نقش بسیاری دارد. این سفره ها علاوه بر ایجاد فضایی برای دین ورزی زنان بالاخص در منطق نذر، در فضای اجتماعی قبل و بعد آیین، امکان هایی را برای حل و انجام موضوعات دیگری در زندگی زنان ایجاد می کنند. از خلال منطق جمعی این آیین ها، عاملیت زنانه در سه مدل فردی، واسطه ای و جمعی در بستر اجتماع آیینی شکل گرفته و عمل می کند.
    کلیدواژگان: آیین زنانه، تهران، سفره نذری، عاملیت زنانه، نذر
  • ولی الله رستمعلی زاده صفحات 201-225
    انجمن های زادگاهی نهادهایی مردمی و خودساخته هستند که مهاجران روستایی و شهرستانی ساکن در شهرهای بزرگ، گرد هم جمع شده و این انجمن ها را شکل می دهند و در قبال زادگاه و شرایط زندگی فعلی خود احساس مسئولیت می کنند. با عنایت به اینکه، قسمت عمده ای از جمعیت شهر تهران را مهاجرین تشکیل می دهند و بخشی از آنها دارای انجمن های زادگاهی هستند، بنابراین هدف این تحقیق ارائه سنخ شناسی از انجمن های زادگاهی شهر تهران به همراه بررسی ویژگی ها، کارکردها و مکانیزم های ارتباطات درونی آنهاست. روش شناسی مقاله مبتنی بر روش تحقیق کیفی است. بدین منظور داده های کیفی با استفاده از فنون مصاحبه، مصاحبه گروهی و مشاهده مشارکتی گردآوری و به صورت مضمونی ارائه شده است. یافته ها نشان می دهند که سه گونه سنخ بندی براساس بعد تعلق، تبلور و محور شکل گیری، از انجمن های زادگاهی در شهر تهران وجود دارد. کارکردهای ویژه این انجمن ها، حفظ ارتباطات میان اعضا، حفظ هویت فرهنگی در میان خود و نسل های جدید و کمک به همشهری ها در تهران و در مبدا است. سازوکارهای درونی ارتباطات این انجمن ها نیز مبتنی بر برنامه های منظم و دوره ای و همچنین منوط به برگزاری مراسم، مناسک و برنامه های خاص است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که این انجمن ها توانایی خوب و بالایی برای پیشبرد توسعه در مناطق شهری و همچنین اجتماعات مبدا خود دارند.
    کلیدواژگان: انجمن های زادگاهی، شهر تهران، شبکه های مهاجران، سرمایه اجتماعی مهاجران
  • ملیحه شیانی، محمد علی محمدی صفحات 227-250
    امروزه مفهوم فرهنگ شهروندی از جذابیت خاصی در مدیریت شهری برخوردار شده است. شهروندی به عنوان پدیده ای اجتماعی و سیاسی از ویژگی های مهم نظام های دموکراتیک و شاخصی کلیدی برای جامعه مدرن به شمار می رود، بنابراین به منظور ایجاد و گسترش فرهنگ شهروندی دخالت مستقیم مردم در تدوین سیاست ها، اولویت ها و اهداف ضروری به نظر می رسد. بر همین اساس در این مقاله به بررسی فرهنگ شهروندی در مدیریت شهری با روش پژوهش کیفی و کاربرد فن مصاحبه با مدیران شهرداری شهر تهران پرداخته شده است. در مطالعه حاضر نوع تحلیل مورد استفاده برای مصاحبه نیمه ساخت یافته، «تحلیل مضمون» (تماتیک) بوده است. نتایج حاصل از نظرات کیفی مدیران و مسئولان شهرداری پیرامون وضعیت فرهنگ شهروندی نشان می دهد که تعدد و تکثر قوانین در حوزه شهر و متولیان امور شهری و نیز قوانین و مقررات مربوط به وظایف شهرداری ها موجب شده است از یک سو در سازمان شهرداری برخی فعالیت ها و اقدامات صورت گیرد که مجوز قانونی کاملا مشخصی ندارند، اما به عنوان وظایف عرفی شهرداری در حال انجام است؛ و از سویی دیگر در شهرداری مجموعه کارهایی انجام نمی گیرد و قانون گذار نیز آنها را مشخص نکرده است اما بر عهده شهرداری است. در نهایت می توان به این نتیجه رسید که قوانین و مقررات لازم الاجراء در سه دسته مربوط به شهر، شهروند و شهرداری از عناصر فرهنگ شهروندی با چالش مواجه هستند. بنابراین می توان به سه مشکل اساسی توجه داشت: عدم ضمانت اجرایی برای قوانین و مقررات شهری، ابهام در قوانین و مقررات شهری، وجود خلا در قوانین و مقررات شهری که هرکدام پیامدهای خاصی را به دنبال خواهد داشت
    کلیدواژگان: شهرداری، شهروندی، فرهنگ، فرهنگ شهروندی، مدیریت شهری
  • پویا علاءالدینی، آمنه میرزایی صفحات 251-266
    در این مقاله، بستر و موانع توسعه مشارکتی یکی از تفرجگاه های اصلی و محلات سیاحتی تهران، موسوم به فرحزاد، مورد تحلیل قرار می گیرد. طی مقاله، نخست وضعیت فرحزاد از منظر سکونت/ محیط مصنوع، ویژگی های اجتماعی و گسترش کسب و کارهای خدمات رسان جهت بازدیدکنندگان توصیف و ذی نفعان اصلی توسعه محله شناسایی می شود. سپس، بستر و موانع توسعه فعالیت های تفرجی و سیاحتی در فرحزاد در دو محور عملیاتی- ساختاری و اجتماعی- فرهنگی مورد توجه قرار می گیرد. بدین منظور، هم برنامه های تهیه شده توسط بخش عمومی جهت فرحزاد و هم دیدگاه های ذی نفعان مختلف در مورد بستر و موانع مشارکت تحلیل می شود. روش های به کار گرفته شده جهت مطالعه حاضر مشتمل بر تحلیل طرح ها و داده های موجود، مشاهده و نیز مصاحبه های نیمه ساختارمند با بازدیدکنندگان، ساکنان، دست اندرکاران برنامه ریزی و دیگر ذی نفعان بوده است. نتایج تحلیل برنامه های تهیه شده جهت فرحزاد که در لفظ و ظاهر بر ماهیت سکونتی- گردشگری محله تاکید می ورزند، حاکی از کم توجهی به جنبه های اجتماعی توسعه و به ویژه مشارکت جماعت محلی است. همچنین، بر پایه مصاحبه ها و مشاهدات، سطح پایین آگاهی، انسجام و همبستگی اندک، ناهماهنگی میان اهداف و تمهیدات نهادهای بخش عمومی و مشکل مالکیت امکان مشارکت محلی را، از جمله در توسعه فعالیت های تفرجی و سیاحتی، کاهش داده است.
    کلیدواژگان: تفرجگاه، توسعه مشارکتی، تهران، جماعت محلی، گردشگری، فرحزاد
  • روح الله نصرتی صفحات 267-286
    بازار سنتی تهران از قدرتمندترین و پرنفوذترین میدان های اجتماعی و اقتصادی و نیروهای بازار از اثرگذارترین کنشگران اجتماعی و اقتصادی در تحولات دوران معاصر در ایران بوده است. در طول نیم سده گذشته و در مواجه با فرایندهای مدرن در جامعه ایران، دگرگونی های تازه ای در این میدان اتفاق افتاده است که نتیجه پذیرش الزام بخش و ناخواسته منطق این فرایندها، از هم گسیختگی درونی بازار بوده است. هدف از پژوهش حاضر پاسخ به این سوال بوده است که بازار سنتی تهران به عنوان شکلی از اقتصاد سنتی در گذار به موقعیت جدید به عنوان شکلی از اقتصاد مدرن چه ویژگی هایی دارد؟برای پاسخ به سوال فوق تلاش شد با استفاده از چارچوب تحلیلی نمونه آرمانی دو شکل بازار سنتی و بازار مدرن صورت بندی و فرایند گذار تحلیل شود. نتایج پژوهش حاضر نشانگر این است که موقعیت کنونی بازار، وضعیت در حال گذار و بحرانی است. بحران های بازار را می توان در پنج بخش بحران نظم نهادی، بحران عقلانیت آیینی و معنوی، بحران حک شدگی، بحران منش سنتی، بحران هویت بخش شهری تحلیل کرد. نتیجه این گسست ها بیش از آنکه ایجاد تمایزاتی روشن و مرزبندی شده و خالص باشد بیشتر شکل گیری اشکال پیوندی و درهم گرا است.
    کلیدواژگان: انسان شناسی اقتصادی، اقتصاد سنتی، اقتصاد مدرن، بازار سنتی، بازاریان، عقلانیت، حک شدگی
  • امیر عسکری صفحات 287-311
    در این مقاله به طراحی یک الگو فرضی مبتنی بر واکنش های روانی – اجتماعی بعد از وقوع زلزله احتمالی در شهر تهران پرداخته ایم. این الگو فرضی به چهار مرحله ی نارضایتی، ازدحام، شورش و غارتگری تقسیم گردیده است که در هر مرحله عوامل هیجانی شوک، ترس، وحشت، غم، تنفر، احساس ناکامی، خشم، اضطراب و احساس ناامنی به طور مجزا نشان داده شده است. این الگو فرضی خاطر نشان می سازد که پیامدهای روانی - اجتماعی زلزله تهران به دو بخش پرخاشگری – غارتگری و ناامنی – ترک اجباری طبقه بندی می شوند. بخش پرخاشگری – غارتگری نشان می دهد که علاوه بر تلفات ناشی از زلزله، تلفات دیگری ناشی از درگیری های بین پلیس - غارتگران و مردم - غارتگران به وجود خواهد آمد. همچنین بخش ناامنی – ترک اجباری اشاره به مهاجرت بیشتر ساکنین تهران به زادگاه خود برای نجات جان و مال خود دارد، زیرا پیش بینی می گردد که تهران تا دو سال پس از وقوع زلزله قابل سکونت نباشد. در بخش دیگری از مقاله اشاره به مفهوم تاب آوری در زلزله احتمالی تهران می گردد و تمرکز بر این دارد که آموزش تاب آوری و اجرای برنامه های مشترک میان دولت و مردم می تواند به افزایش سطح تاب آوری در جامعه در زمان زلزله منجر گردد. از این رو گمان می رود که با افزایش تاب آوری در سطح جامعه، چهار مرحله فرضی واکنش های روانی - اجتماعی از نارضایتی تا غارتگری هیچ گاه به واقعیت تبدیل نگردد. در آخر، به برخی از ویژگی های افراد و جامعه تاب آور و نقش مسئولیت پذیری پس از بحران پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: الگو فرضی، تاب آوری، تهران، زلزله، واکنش، روانی، اجتماعی
  • محمد اسماعیل اسمعیلی جلودار، اشکان پوریان اولی، محمد مرتضایی صفحات 313-330
    باستان شناسی نظام صنعتی، شاخه ای از باستان شناسی است که علی رغم عدم پذیرش همه جانبه جامعه دانشگاهی به عنوان شاخه ای از باستان شناسی تا 20 سال گذشته، توانسته کمک های ارزشمندی به مطالعه تاریخ جوامع صنعتی ارائه دهد. در اینجا سعی شده که نسبت به روش شناسی مطالعه میدانی بر وجه جامعه شناختی، فرهنگی و تحلیلی باستان شناسی نظام صنعتی تاکید بیشتری صورت گیرد. به همین منظور ابتدا تاریخچه ای از نظام صنعتی و تحلیل های نظری مرتبط با آن بیان می شود. سپس تاریخچه ای از باستان شناسی صنعتی و روش شناسی مطالعه در این حوزه ارائه می گردد. در ادامه سعی می شود که بر رهیافت های نظری این حوزه ی پژوهشی، پرداخته و در نهایت امکانات باستان شناسی صنعتی در ایران مورد مطالعه و تحلیل قرار گیرد. در این رویکرد بررسی کارخانه سیمان ری به صورت موردی نمونه عینی از این نوع پژوهش معرفی شده است
    کلیدواژگان: انقلاب صنعتی، ایران، باستان شناسی نظام صنعتی، جامعه صنعتی، ری
|
  • Mohsen Habibi, Maryam Amiri Pages 9-30
    During recent years, with the loss of economic, political, cultural and social structures efficiency, urban chaos is obvious in all its aspects. Urban crisis manifests in claims of citizenship and more and more people talk about “Right to the City”. Actually, this approach provides an appropriate conceptual tool to criticize status quo of today’s cities. In addition, to achieve an ideal situation we can extract very rich and creative ideas from the concept of “Right to the City ". In other words, the “Right to the City” is both the issue of the current city (present city) and the issue of the ideal city (a city that should be).
    Present study aims to develop the philosophical origin of this concept from the perspective of its Lefebvreian origin. We maintain that accumulation of capital in modern capitalist societies occurs through urbanization but at the same time, monitoring and supervising the city get out of the control of the citizens and the benefits resulted from this urbanization will be seized in favor of capital (public or private). Right to the City, in general, seeks to take back the control of monitoring and supervising and taking advantage from urbanization of capital.
    Since nowadays the “Right to the City” is driving force of many social movements and legal reforms around the world, some practical experiences in this regard will be expressed briefly. Experiences that show “Right to the City" is a "civil and legal” demand. Consequently, it can be said that some failures of urban planning in Iran are the result of ignoring this Right. At the end of the article, after reviewing the content of Henri Lefebvre on the "Right to the City ", some issues will be listed that cover this concept concisely and comprehensively in Tehran.
    Keywords: Production of Space, Tehran, Right to the city, Abstracted space, Dfferential space, Henri Lefebvre, David Harvey
  • Nasser Fakouhi, Alireza Amiri Pages 31-50
    Leisure time is considered as one of the most important aspects of lifestyle in contemporary societies. The modes of spending leisure time are diverse and multiple in everyday culture. In this regard many people enjoy walking as a leisure activity in public spaces. Walking affords an experience of embodiment to the extent that is grounded in an inherently sociable engagement between self and environment. In fact, the sociability of leisure walking could be seen in convergence and divergence of individual and social bodies in their movement in situ. In this study we have sought to understand the cultural relations and social mechanism of leisure walking, embodiment and sociability.The field of research was neighborhood of Shahrake-e-gharb of the city of Tehran. The research method was based on walking ethnography that has been done by examining rhythms, gestures and interactions of walkers in public spaces. The results show that leisure walking in this field leads to arrhythmia; as a result, we observe the disembodiment of walking and disruption of pleasures in this mode of leisure activity.
    Keywords: Anthropology of body, Urban anthropology, Leisure time, Social body, Leisure walking, Rhythm
  • Maryam Armaghan Pages 51-73
    Meaning is both the reference and the content and their concomitant mental associations. The current research aims to find the meaning of home and its constituents in the everyday life of house residents. In this perspective, we seek to investigate this meaning-making processes through exploring the represented houses in four Iranian movies in Tehran. Therefore, “Freeway”, “Sealed Secret”, “Sa’adat Abad”, and “Here without Me”, Iranian Home Media distributed four movies from 2008 to 2012, were selected and investigated through the grounded theory methodology. The findings demonstrated that home meaning-making order narrated in movies in Tehran experience included five components as “sensual perception”, “sings and symbols”, “social relation”, “ownership” and “architectural shape”. Domestic space internalizes home meaning once it relates to these constituents in the first place and experience such relation in a positive and non-abnormal configuration. Accordingly, it is revealed that in such represented order, social relation and its quality plays a significant role in home meaning-making processes, compared to other components. Whether in rituals or everyday life patterns, these relations can create and accumulate meaning for home. Contrary to that, the role of architectural configuration is less depicted while semi fixed spaces are highlighted.
    Keywords: Anthropology, Tehran, Everyday life, Domestic space, Meaning, making order, Architecture, Movie
  • Asghar Izadi, Jeiran Pages 75-98
    Anthropology of Suffering concerned on addiction should have four features: 1. Ant reduction to addict, 2. Primary focus on lived experience of individual, 3. Critique of structures that create addiction, and 4. Ethical commitment based on humane relations. Labe Kaht in Tehran is an aggregate if many people with many sufferings, atmospheres with addiction, conflict and putrefaction. Labe Khat humans are those who migrated from other places in Iran, in search of money but involved in stupefaction and scorn, immersed in putrefaction and decay, captivated in illness and misery. I try through my anthropography make some images of alleys and rooms, along with moments of life of some Labe Khat people, in the form of written pieces and fragments. In conclusion, by developing a new concept "strong course of pain", will attempt drew macro, micro and personal politics dealing with corrosion of a Labe Khat woman.
    Keywords: Anthropology of Suffering, Labe Khat, Corrosion of Life, Strong Course of Pain, Depriving Structure, Weaken Subject
  • Sattar Parvin, Abdolhosein Kalantari, Alireza Moradi Pages 99-116
    The aim of this study is to scrutinize the daily lives of citizens of in Tehran subway, considered as a social space. The research method includes both documentary and ethno methodology, with emphasis on a theoretical approach to daily life. The emergence and construction of reality of subway in a city is something more than a mere means of transport that can contain environmental, economic, and psychological advantages. Besides, subway develops fundamental social changes on our behavior and daily routines. And essentially, it even affects urban geometric space, concepts such as near and far, the place value and property prices and subsequently human urban population. The results indicate that the Tehran subway has been the source of changes in people's everyday lives, since it has reduced social distances in positive and negative directions.
    Keywords: Tehran, daily Life, Ethnomethodology, Public transportation, Subway
  • Mehrnoosh Hassanzadeh, Hossein Soltanzadeh *, Manouchehr Tabibian Pages 117-137
    Revitalization of the historical urban quarters are debated as a main issue on related commissions in recent years and different theories has been proposed on the past experiences. But in fact historical urban quarters faced many problems such as: Lack of knowledge in the process of forming and accurate information during decades, proper analysis of the relationship between the effects of different factors, lack of accurate intervention and the process obsolescence. So these conditions can be the main reasons for the failure of many the urban restoration plans. In this case, the first most important step is to comprehend the related variables and their mechanism on each other in order to shape it. In this study, an analysis of the impact of urban transportation technology to form tissues and historical activities with an emphasis on walking ability is covered. So emphasis on the development of implementation-oriented activities will be discussed in order to increase walkability in the historical urban quarter. The main research question is that how the tissue characteristics in general and in particular of the historical context form are subject to transportation change? The research method in this study, based on theoretical studies and reviews examples of successful global promotion of walking in the historical tissues to analyze the historical context of Tehran's region 12. The results indicate that increasing density, fine grain, mixed-use retail, pedestrian design details and reducing lane width help to reinforce the walking trails in the historical context.
    Keywords: Physical, structural Tissue, Walking ability, Urban Transportation, Historical Quarter
  • Hasan Hoseini, Maral Latifi Pages 139-162
    Family studies draw an important attention on internal familial dynamics. According to recent findings the decision people make to live independently and the process through which they attempt to apply this decision have significantly developed in Iranian metropolises. Using grounded theory, present research examines different aspects of this style of living and seeks an enriched description of this social phenomenon. Using deep interview, I try to approach the attitudes of the people who choose to live in this way and to reach their life trajectories making the investigator to find out their identifications, different strategies they and their families use to cope with the problems of this life style, the ending trends, and the influential variables effecting this act.
    Keywords: Grounded theory, Sociology of family, Youth studies, Independency from family
  • Mehrdad Javaheripour Pages 163-182
    This article discusses the formation and development of Khak-e Sefid Neighborhood in Tehran against the background of informal land and housing markets and within the framework of right to the city. Informal land markets are the common means through which low-income groups obtain shelter and access to some urban services across cities of the developing world. Slums formed by informal land transactions are manifestations of urban (or urbanization of) poverty and failure of urban policies. They feature low quality shelter and inadequate urban services as well as tenure ambiguity—at times due to squatting—which acts as an obstacle to investment, economic development, and physical improvements. Often exhibiting spatial disorganization and separation from the city proper, they are likely to be targeted for destruction or renovation. This article’s case study, Khak-e Sefid in Tehran, has experienced various types of informal developments over the past three decades. It was created by squatters on public and endowment lands to further develop through increasingly denser plot subdivisions, common use of services, and most recently vertical expansion on rooftops.
    Keywords: Urban poverty, Informal land, housing markets, Squatter, Endowment land, Khak, e Sefid, Tehran
  • Jabbar Rahmani, Yasaman Farahzad Pages 183-200
    Sofrey-e Nazri is a Persian collective religious ritual that is very common between Iranian women. This ritual is known as a female ritual and most of the time is performed inside the homes or sometimes in mosques, holy tombs and Huseynieh. This ritual is based on a religious promise that is named as Nazr that should performed by a person who made this promise – the Bani. This ritual is planned and started by Bani and will continued by women who are invited by Bani as guests to formed the religious community. The most important issue is considering about relationship between Sofrey-e Nazri and social constitution of women’s agency.We did ethnographic fieldwork to study this female religious gathering (Sofrey-e Nazri) among middle class women of Tehran. As the main issue in this essay we want to consider that how women’s agency is constructed through this ritual communities? Sofrey-e Nazri makes a network of social relations that is very useful for everyday life and is helpful for solving any problem and crisis in women’s life. So this ritual is a multi-function ritual that supports both religious and social needs of Muslim women and make some opportunity and options to support the other problems of a female’s life. This female agency constructed and practiced in collectively. Actually it is a kind of collective agency
    Keywords: Sofreye, Nazri, Ritual, Anthropology of Religion, Women Studies
  • Valiollah Rostamalizadeh Pages 201-225
    Hometown associations (HTAs) are grassroots and self-made institutions that formed by rural/town emigrants living in big cities. These associations are attended for the hometown and their current living conditions. Considering that the main part of Tehran's population are emigrants and part of them have hometown association, thus the aim of this study provides a typology of hometown associations in Tehran, as well as review characteristics, functions and mechanisms of internal communications. Research methodology is based on qualitative research method. The qualitative data were collected using in-depth interviews, focus group and participatory observation techniques. Results show that there are three types of hometown association in Tehran. These types based on the type of attachment, appearance and the context/ base of formation. Special functions of these associations, maintain communications among themselves, maintain their cultural identity among themselves and their children and help fellow citizens in Tehran and in the towns and villages of origin. Internal communications mechanisms of these associations are based on regular and periodic programs and also subject to the ceremonies, rituals and special programs.
    Hometown associations (HTAs) are grassroots and self-made institutions that formed by rural/town emigrants living in big cities. These associations are attended for the hometown and their current living conditions. Considering that the main part of Tehran's population are emigrants and part of them have hometown association, thus the aim of this study provides a typology of hometown associations in Tehran, as well as review characteristics, functions and mechanisms of internal communications. Research methodology is based on qualitative research method. The qualitative data were collected using in-depth interviews, focus group and participatory observation techniques. Results show that there are three types of hometown association in Tehran. These types based on the type of attachment, appearance and the context/ base of formation. Special functions of these associations, maintain communications among themselves, maintain their cultural identity among themselves and their children and help fellow citizens in Tehran and in the towns and villages of origin. Internal communications mechanisms of these associations are based on regular and periodic programs and also subject to the ceremonies, rituals and special programs.
    Keywords: Hometown Associations, Tehran, Migrant Networks, Migrant Social Capital
  • Malihe Shiani, Mohammad Ali Mohammadi Pages 227-250
    Today, the concept of citizenship culture has become of particular interest to urban management. Citizenship as a social and political phenomenon is the important characteristics of democratic systems and a key indicator for modern society. Therefore, direct involvement of people seems necessary in developing policy, priorities and targets for creating and spreading citizenship culture. Accordingly, this paper has studied the citizenship culture in urban management of Tehran. The method was qualitative using interviews with municipal managers. Besides, "content analysis" (thematic) study was used for semi-structured interview. The results show that the multiplicity and diversity of legislation in the field of town and civil affairs authorities and the rules and regulations concerning to duties of municipalities caused important effects. On the one hand, the municipality carried out a series of actions that are not so clear in the framework of legal authorizations. On the other hand, the set of work in the municipality do not carry, and the legislative do not specify it, but the municipality do it. Finally, it can be concluded that the laws and regulations in force categorize in three classes of citizenship culture elements that relating to city, citizens and the municipality, these are challenged with each other. Thus, it could be considered three basic problems: Lack of enforcement of laws and city regulations, the ambiguity in the laws and city regulations, and gaps in the laws and city regulations. Each of problems has its consequences.
    Keywords: Culture, citizenship, Urban management, Municipal, Citizenship culture
  • Pooya Alaedini, Ameneh Mirzaei Pages 251-266
    This article explores the participatory development potentials of Farahazad as a major recreational neighborhood and tourist destination of Tehran. It first describes settlement patterns/built environment, social characteristics, and the recent expansion of tourism-related businesses in Farahzad and identifies key stakeholders in the neighborhood. It then examines the context for and obstacles to developing tourism- and recreational-related activities in Farahzad by focusing on operational-structural and socio-cultural factors. Specifically, it analyzes all the existing public-sector plans prepared for Farahzad as well as the views of stakeholders expressed in a set of interviews conducted by the authors in the neighborhood. Results from interviews with public-sector officials and field observations augment the analysis. Findings indicate that public-sector plans prepared for Farahzad, which stress the residential-recreational characteristics of the neighborhood, have given little attention to social aspects of development, including community participation. Furthermore, low levels of awareness among residents about their assets and opportunities as well as underdeveloped sense of community, lack of coordination among various public-sector goals and initiatives, and problems of land tenure faced by many households have reduced the possibilities of community participation in the development of tourism and recreational activities.
    Keywords: Participatory development, Local community, recreation, Tourism, Farahzad, Tehran
  • Rouhollah Nosrati Pages 267-286
    economic fields. Bazzar forces are considered as powerful and effective social and economic actors in contemporary development. During the past half century and facing modernization of Iran’s society, this field has witnessed new changes. The compulsory and unwanted acceptance of consequences of such processes᾽ logic has been the internal fragmentation of Bazaar. This study pursues the aim of providing an answer to the question that what are Bazaar features as a form of traditional economy in transition to new situation era as form a of modern economy? To deal with this question, attempt has been made to determine and analyze the traditional and modern Bazaar formations using the ideal type analytical framework and the transition process. The findings indicate that the present situation is a transitional and constitutes a critical condition for Bazaar. The crises can be analyzed in five layers including institutional, ritual-spiritual rationality, embeddedness, traditional habitus and urban identity. The result of such fragmentations is mostly formation of hybridity forms than establishment of clear and bounded distinctions.
    Keywords: Economic anthropology, Traditional economy, Modern economy, Merchants, Rationality, Embeddedness
  • Amir Askari Pages 287-311
    This paper attempt to give a Socio-psychological model for facing a hypothetical earthquake in Tehran. The model advances 4 steps for the disaster: discontent, crowd, riot and plunder. In any step we have tried to imagine by our meta-analysis data to argue about possible social and psychological interactions: shock, fear, distress, hatred, insecurity, depression etc. The model shows how social fear push the population, and in which ways, to a clash with the security forces. Our analysis continues to foresee the days, months and years after the earthquake. Tehran will be a dead city at least for 2 years and huge immigration have to be organized. The paper finish with concrete suggestion to reinforce the resistance against these negative effects by a social plan of collaboration within the population and authorities.
    Keywords: resistance, Social Modeling, Anthropology of Catastrophe, Earthquake, Tehran
  • Mohammad Esmaiel Esmaili Jelodar, Ashkan Pooryan Oli, Mohammad Mortezayi Pages 313-330
    Industrial archeology is a branch of archeology that despite the widespread rejection of the academic community in the last 20 years, could provide valuable aid to the study of history of industrial societies. Here we have tried to make an introduction to the theoretical basics of this branch of archaeological studies with an emphasis on inter-disciplinary approaches. For this purpose, the history of industrial systems and related theoretical and analytic frameworks have been expressed. In this sphere, we have presented the history of industrial archeology and its methodology. This representation is accompanied with a critical approach toward the theoretical framework of traditional studies in industrialization. Finally, in the main part of the paper the possibilities of industrial archeology in Iran have been discussed. Here, the case study is the cement factory of Ray, which its history and structural change has been discussed in the context of first half of twentieth century.
    Keywords: Industrial archeology, Industrial revolution, Industrial society, Iran